2012. május 14., hétfő

Már megint sapka???

Igen, megint sapka. Illetve ezek inkább kalapok, bár nem frissek. Ezeket még a lányoknak varrtam két éve, de valaki a napokban kért sapi szabásmintát, úgyhogy gondoltam, megmutatom.


A minta az Ottobre oldaláról van, INNEN letölthető.
Az anyag az IKEA Cecilia méterárúja, méterenként 1010 Ft-ba kerül. Szerintem nem vészes, bár elsőre kicsit vastagabb anyagot vártam. Másra szántam eredetileg, de ahhoz kicsit vékonyka volt, így lettek belőle ezek a sapik.
A karimájuk egyoldalas, vasalható közbéléssel készült, ez ad jó tartást neki.
Mivel a varrásleírás finn nyelven van, gyorsan leírom, én hogyan készítettem:

 Szabás:
1. 2*6 db a képen 1-es számmal jelölt részből (6 került belülre, 6 kívülre- ezek lehetnek egymással harmonizáló színek-minták, így lehet egyszerre két kalapunk is)
2. 2*4 db a 2.számmal jelölt részből (ez lesz a karima- itt szintén lehet játszani a színekkel), és 4 db a vasalható közbélésből is!
3. Ha szeretnél rá megkötőt vagy fület takaró részt, akkor a 3. számú részből is kell 4 db. Én ezeket kézzel varrtam fel, és a jó idő beköszöntével szépen leszedtem, a helyére pedig kalapgumi került, hogy a szél ne fújja le a lányok fejéről.

Összeállítás: 
1. A cikkeket kettesével összevarrom, eltisztázom, majd három cikk-párból összeállítom a sapi fejre kerülő részét és eltisztázom. Ezt a maradék hat cikkel is megcsinálom, a sapi belsejéhez, de a végső varrásnál hagyok egy kb. 8 cm-es rést, amin keresztül ki tudom fordítani a végén.
2. A karimához rávasalom a közbélést a kiszabott darabokra. A közbéléssel erősített részeket összevarrom, és a varrásokat szétvasalom, majd a sapi belső oldalára kerülő résszel összevarrom. Így már van egy fél sapkánk. Ugyanezt megcsinálom a másik kobakkal is.
3. Színt színnel összefordítva, a karimáknál a varrásvonalakat illesztve összevarrom a kalapokat, kb. fél centis varrásráhagyást hagyva. Ha kész, kifordítjuk a sapkát, és a karimákat levasaljuk, majd letűzzük. Én három-négy sorba tűztem le, ez adott neki egy kis plusz tartást is.
4. Végezetül pedig bevarrjuk a nyílást láthatatlan öltésekkel, és a tiltakozó gyerekre adjuk.
5. Örülünk neki. Vagy a gyerekkel együtt vagy csak magunkban. :)

2 megjegyzés:

  1. Ha tudnád mióta gondolkozom ezen, hogy egy ilyen kis helyes sapkát varrjak, mert nem lehet bonyolult :) Köszi a linket :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, Kata, ha segítettem! :) Egyébként tényleg nem nehéz összerakni, ha jól emlékszem, három óra alatt végeztem a két sapival. :)

    VálaszTörlés