2011. április 28., csütörtök

Szabad gépi tűzés

Amikor megkaptam a varrógépemet (lassan már másfél éve), és ismerkedni kezdtem a varrás rejtelmeivel, egyből rabul ejtett a szabad gépi tűzés. Eleinte a kukacolásos (a férjem csak amőbázásnak hívja) tűzéssel díszítettem a táskákat, aztán sok-sok gyakorlás után már bele mertem vágni egy-egy komolyabb mintába is. Minden csak gyakorlás és bátorság kérdése volt.
Amikor azonban még csak az ismerkedési fázisban voltunk (mármint a tűzés meg én :)), nagyon nehezen találtam hozzá jó oktató anyagokat. Aztán sok-sok kutakodás után mindig rátaláltam apró kis fortélyokra, amikkel egyre jobban ment a dolog. Ezért arra gondoltam, megosztom a tapasztalataimat ezügyben és pár fotóval illusztrálom a munka menetét.
Lássuk:

A hozzávalók:
 1. a tűzni való "szendvics", ami nem más, mint az előlap-flíz-hátlap alaposan összegombostűzött hármasa
 2. a rugós, vagy más néven kukacoló vagy tűzőtalp
A munka menetét fotókkal mutatom be: 1. Az öltés hosszúságát én kb. 2-2,5-esre állítom. Sok helyen olvastam, hogy akkor a legszebb a tűzés, ha nagyon sűrűre van állítva a gép. Nem tudom,nekem nem nagyon jött be.
 2. A rugós talp felszerelése és az anyagtovábbító fogazat leengedése, vagy ha ez nem megoldható (pl. az én gépem sem alkalmas rá), akkor a stoppoló lapocskával letakarom a fogakat.


 3. A végeredmény:  Valahol azt olvastam, hogy érdemes úgy kezdeni a gyakorlást, hogy megkérünk valakit, hogy egy fehér üres lap felett tartson nekünk függőlegesen egy ceruzát vagy tollat, mi pedig két kézzel mozgassuk a lapot. Vagyis ne a toll vagy a ceruza mozogjon, hanem a papír. Érdekes élmény :).

Azt szokták javasolni, hogy pamut anyagokhoz pamut cérnát, műszálashoz pedig műszálas cérnát használjunk. Nekem jobban bevált, hogy a tűzéshez a műszálasat használom, kevesebb szakadás fordul elő. Vagy én vagyok béna..:)

Most hirtelen ennyi jutott eszembe, örömmel venném, ha kommentben ti is leírnátok a tapasztalatotokat a tűzésről. Hátha segítségére lehetünk azoknak, akik most ismerkednek a technikával.

4 megjegyzés:

 1. előre is köszi ezt a bejegyzést, azon vagyok, hogy beszerzem a talpat, és én is belevágok. Köszi a képeket!

  VálaszTörlés
 2. Örülök, ha segíteni tudtam, Lana!

  VálaszTörlés
 3. most ismerkedem én is a varrással :) nagyon szuper hogy magyar nyelven, érthetően, képi illusztrációval mindezt megosztottad velünk!
  Már csak a talpat kell beszereznem :)
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm szépen ! Sokat segíttettél !

  VálaszTörlés